2016. szeptember 20., kedd

Túrós-sajtos mini muffin, avagy mit is egyek ha IR-es vagyok

    Most, hogy elindult az ősz a mi életünk is - a többi gyermekes családéval együtt -  visszaterelődött a megszokott kerékvágásba. Vége a táboroknak, nyaralásoknak, nagymamázásoknak, mindenki itthon van, elindult a mókuskerék. Újra mind a négyünk élelmezéséről kell gondoskodni, megoldani.
    Hosszú évek óta az étkezésünket az egészséges irányba terelem, ha lehetséges ne legyen mű, ne legyen előre feldolgozott, ne legyen tartósítószer, stb. Az utóbi években újabb kritérium is felkerült a listára, ne tartalmazzon szóját, legyen laktózmentes, ha lehet legyen gluténmentes. És nyár elején tovább szűkült a kör, nagyon pontosan kimért keretek közé szorult az étkezésem. Grammra kimér - számol - szorozgat - órát figyel - étkezik - és 3 óra múlva, és 3 óra múlva és...éééés újra kezdődik előről az egész következő nap is. És ugye még mindig a család...ne kelljen kétfelé, háromfelé főzni, legyen ízletes, legyen kiszámolható...így nyúltam vissza a családi kedvencekhez, átalakítva. Fő szempontként szem előtt tartva, hogy számolható, az 5 kötelező étkezésbe beilleszthető és egy családként örömmel tudjunk az asztalhoz ülni és együtt örömmel étkezni.

Évek óta afféle Jolly Joker nálunk a túrós, mini muffin. Szószokkal, mustárral, ketchuppel vagy natur joghurttal kedvelt vacsora.


       4 db tojás
       125g vaj vagy margarin, kókuszzsír vagy olivaolaj
       250g túró
       150g tejföl
       1 pohár natur joghurt (175g)
       100g reszelt sajt (pl. trapista)
       1 púpos teáskanál só
       1 cs. sütőpor
       300g liszt: - 60g rizsliszt
                       - 120g zabliszt
                       - 120g teljeskiörlésű liszt
A hozzávalókat sorjában teszem az edénybe és egy kicsit átkeverem mindig.
A végén egy korty citromlé és egy kevés viz kerül hozzá a megfelelő állag kedvéért.
A végén a masszát formákba kanalazom és 180-200 fokon 15-20 percig sütöm.

A teljes mennyiség 205g ch és 83 mini gombócka készült, melynek darabjában 2.5g ch van. A napi 5 étkezésből mind az ötben felhasználható, könnyen kiszámolható.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails